Så här års påminns vi alla om begreppet ”Julefrid” – om fridfullhet, stillhet, fred och ljus på Jorden. Tyvärr är det få i dessa stressfyllda juldagar som verkligen upplever frid och ett stilla sinne, i varje fall någon längre stund. Det är inte så konstigt då de flesta av oss ännu inte funnit ”platsen” var den verkliga friden och den mer grundläggande lyckan finns. Paradoxalt nog lämnar vi den varje gång vi söker efter den utanför oss själva (omedvetet förstås!)

Trots att Julfirandets  huvudrollsinnehavare – Kristus, förklarade att ”Guds rike eller himmelriket finns inom er”, söker vi vanligtvis lyckan och välbefinnandet i yttre ting eller upplevelser i den objektiva världen. Nu i dessa Juldagar handlar det mycket om gåvor och paket, trevlig samvaro, god mat och även annan mer rusfylld stimulans. Det kan givetvis leda till en stund av välbehag och glädje, men lätt också till överfyllda magar, besvikelser, stress och konflikter. Dessa risker för omåttlighet, jäkt ock stress och dess konsekvenser har fått många Julfirare att lämna traditionerna och resa bort för att njuta och koppla av.

Men behöver vi verkligen resa bort eller konsumera något extra för att uppleva ljus, glädje och julefrid? Nej, den friden och inre lyckan är faktiskt tillgänglig varje dag under hela året! Egentligen är det den enklaste sak i världen vi har. Vi har bara förlorat den medvetna uppmärksamheten, kan man säga. Med andra ord handlar det om ett tillstånd vi aldrig riktigt kommer ifrån, eller behöver göra något för att ”få”. Vi ”har” den alltid därför att det är det vi djupast sett ÄR.. Det handlar alltså om att upptäcka att vi  är” själva medvetandet, inte det vi upplever via våra sinnen – inte ens kroppen är vår sanna identitet.

Allt vi behöver göra är att bli bättre på att uppmärksamma vår innersta medvetandenatur. Istället för att rikta uppmärksamheten utåt eller vara sysselsatta med tankar, planer och önskningar som vi vanligt vis gör, vänder vi uppmärksamheten mot själva existensen eller känslan av att vara till, ”bara vara”. Det svenska ordet – medveten närvaro (för engelskans mindfulness) är ett bra ord för den erfarenheten. Man kan också kalla det för medvetandets stilla grund. Hur som helst, när vi är uppmärksamma på detta ”medvetande-vara”, vilar vi fridfullt och bekymmerslöst i vår grundläggande natur – som är både befriande, vilsamt och mycket vitaliserande för både kropp och själ.

Om vi stannar till lite då och då, släpper allt för en stund och bara blir medvetna om här o nu, kommer vi att märka skillnaden mellan ”att vara” och ”att göra”. Givetvis är detta ”att göra” också en naturlig del i vårt dagliga liv, men det är i själva ”varat” som vi finner den verkliga friden, vilan och en stabilare lycka. Kanske är det att just ”vara” lite mer som är den allra bästa julklappen vi kan ge varandra i dessa bråda Juletider. För när våra tankar, känslor bottnar i vårt fridfulla, harmoniska inre, blir också våra handlingar och direkta relationer mer lyckliga eller till glädje för både oss själva och andra. Alla vinner vi på det!

Julefrid till Dig och alla du har omkring dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *